Eva Magnussons konst
 
STARTSIDA            SKOG            KONTAKT In english
Före
Efter

Vackrare Skog

. . .Àr metoder och konkreta idéer om estetik i skogen för att ta vara pÄ och utveckla skogens sociala vÀrden. Ett sÀtt att bana vÀg för fritidsvandrarens naturupplevelser sÄvÀl som för skogsÀgarens möjligheter att skapa vÀrde och vinster i sin skog, ocksÄ nÀr den vÀxer.

SjĂ€lv Ă€r jag bĂ„de skogsĂ€gare och konstnĂ€r  en tĂ€mligen ovanlig, men i sammanhanget fruktbar kombination. Som skogsĂ€gare har jag en naturlig förstĂ„else för intresset att bedriva ett lönsamt skogsbruk. Som konstnĂ€r har jag ögonen för hur detta kan kombineras med estetisk omtĂ€nksamhet  i den vĂ€xande skogen sĂ„vĂ€l som i samband med bĂ„de röjningar, gallringar, vid avverkningar och i tĂ€tortsnĂ€ra skogar, strövomrĂ„den och naturreservat.

 En utgĂ„ngspunkt Ă€r att skogsbruk Ă€r en lĂ„ngsiktig verksamhet som mĂ„r vĂ€l av ett gott förhĂ„llande till sin omvĂ€rld. Det handlar om att bygga ett ömsesidigt förtroende pĂ„ lĂ„ng sikt. Om vi skapar skogar som det Ă€r trevligt att vistas i kan vi bygga det förtroendet.

Med min metod tar man pĂ„ ett snabbt, enkelt och billigt sĂ€tt ta de första stegen mot detta mĂ„l. Visionen Ă€r att vi pĂ„ sikt för allt fler skogar som Ă€r trevliga att vistas i  samtidigt som vi kan bedriva skogsbruk.


Facebook: Vackrare Skog
Södra Kontakt 2015
LAND 21/ 2014

Vetlandaposten m fl 14/5 2014

SVERIGES NATUR 1/2014

Vi SkogsÀgare 2/2013

Metoden

För att ta ett första steg mot en vackrare skog behöver du bara ett par enkla redskap som till exempel en sekatör och en grensax. Med dessa och ett öga för skogens smÄ dolda skönhetspunkter och kontraster kan du snabbt och enkelt Ästadkomma hÀpnadsvÀckande resultat.

En del av inspirationen kommer frÄn 1700-talets engelska parker, i vilka man bland annat skapade karaktÀrspunkter som gav omvÀxling och estetiska höjdpunkter. Vi ska INTE göra parker av vÄra skogar, men vi kan lÄna idén om karaktÀrspunkter och bjuda vandraren skönhetsupplevelser och omvÀxling utmed en skogsvÀg som kanske tidigare upplevts som enahanda och föga inbjudande till nya vandringar.
Kunskapen

Vill du lÀra dig mer om Vackrare Skog och tillÀgna dig metoden? Jag förmedlar kunskapen pÄ olika sÀtt enligt önskemÄl.

 • FörelĂ€sningar. HĂ€r berĂ€ttar jag mer om tankarna bakom konceptet och de mĂ„nga möjligheterna det ger för skogsĂ€garen, skogsbruket och allmĂ€nheten. Jag ger inspirerande exempel och handfasta rĂ„d.
 • Utbildningar. Jag hĂ„ller utbildningar för grupper, som för bĂ„de teoretisk genomgĂ„ng och gott om tid att praktisera metoden med egna ögon och hĂ€nder. MĂ„lsĂ€ttningen Ă€r att ge deltagarna en effektiv metod, ett sĂ€tt att tĂ€nka och tips om enkla Ă„tgĂ€rder som förbĂ€ttrar estetiken
 • Konsultationer. Jag besöker gĂ€rna Din gĂ„rd och ger konsultation pĂ„ plats. Du vĂ€ljer givetvis vad som passar Dig, men av erfarenhet vet jag att ett sĂ„dant möte kan bli början pĂ„ ett spĂ€nnande nytĂ€nkande.


I mina kommande planer finns ocksÄ idén att erbjuda kurser för ungdomar, med ambitionen att vÀcka deras intresse för skogen.Vinsterna

I förlĂ€ngningen finns mycket att vinna pĂ„ att göra vĂ„ra skogar vackrare  för skogsbruket, i naturreservat, för skogsĂ€gare och entreprenörer, för skogsförvaltare och kommuner, för allmĂ€nheten. Med flera!

NĂ„gra exempel:
 • TĂ€tortsnĂ€ra skogar blir attraktiva för fler. HĂ€lsa och friluftsliv frĂ€mjas genom att mĂ€nniskor kommer ut mer i skogen
 • AffĂ€rsutveckling pĂ„ landsbygden. Genom exempelvis olika former av turism kan skogsĂ€garen tjĂ€na pĂ„ pengar pĂ„ sin skog ocksĂ„ nĂ€r den vĂ€xer.  Ett estetiskt tĂ€nkande kan skapa ökad konkurrenskraft.
 • En skogsentreprenör som lĂ€r sig metoden kan utveckla sitt företag med en bredare kompetens.
 • Förtroendet och öppen dialog ökar mellan skogsnĂ€ringen och allmĂ€nheten.
 • En vacker skog kan öka hela fastighetens vĂ€rde.
 • Bygemenskaper kan stĂ€rkas genom gemensamt arbete med Vackrare Skog. De flesta tycker det Ă€r viktigt att det Ă€r vackert dĂ€r man bor.
 • Skogens sociala vĂ€rden tas tillvara och uppgraderas i praktiken.
 • Med mera!


Kontakta mig gÀrna för mer information!

Via e-post: magnussoneva@yahoo.se

PĂ„ telefon: 070-541 19 05